Historiek

In 1945 werd in Essen de internationale accordeonvereeniging Hooger Streven opgericht. Bezieler van deze nieuwe muziekgroep was dirigent Eddy Suykerbuyk, in de streek beter bekend als "den Ede". Op de foto ziet u de eerste groepsfoto van de nieuwe vereniging, op het einde van de jaren '40.
De groep was heel succesvol, en het aantal muzikanten en jonge leerlingen groeide snel. Toen maakte men zelfs een groepsfoto met enkel "de kleine groep"!
Ook het aantal optredens groeide gestaag, en al snel werden de grenzen van de Noorderkempen overschreden. In de jaren '50 en '60 was het orkest zelfs vaak te horen op de N.I.R., de toenmalige nationale radio-omroep. En zelfs op televisie waren ze enkele keren te bewonderen.
Het meeste bewondering oogstte de groep met haar wandelende optredens in stoeten en taptoe's. De titel "Grootste wandelend accordeonorkest van West-Europa" was toen zeker terecht.
In de loop der jaren werden de mandolines en banjo's als begeleidingsinstrumenten vervangen door gitaren en keyboards.
Regelmatig werden ook geluidsopnames gemaakt. Eerst op 78-toerenplaten, later op singles, elpees, muziekcassettes en tenslotte op CD. Enkele van de plaatjes uit vroeger tijden haalden ook de hitparade. En het nummer Lady of Spain bereikte zelfs de eerste plaats op Radio RTL. De recentste CD, "A Century" werd voor het eerst niet opgenomen in een studio, maar in het Essense Gildenhuis.
Ook op de vele buitenlandse optredens zijn we trots. Van Ierland tot Slowakije en van Denemarken tot Spanje kon men Hoger Streven al aan het werk zien. Een belevenis voor alle muzikanten die er bij waren. En zeker de Europese Kampioenschappen waar de groep aan deelnam zal bij de muzikanten een aparte herinnering zijn. Twee keer eindigden we op het hoogste schavotje: in 1982 in Brussel, en in 1986 in Gent. In recenter tijden namen we nog deel in Limerick (Ierl 1995) en Versailles (Fra 1996).
Vanaf de start tot in 1978 was de muzikale leiding in handen van stichter Eddy Suykerbuyk. Sindsdien hanteert zijn dochter Lydia Stuyts-Suykerbuyk de dirigeerstok. Samen konden ze in 1995 een van de hoogtepunten van de vereniging meemaken: de vijftigste verjaardag. De bijhorende titel “Koninklijk” mocht het bestuur in ontvangst nemen bij gouverneur Paulus. Helaas is Eddy in 1999 overleden, want hij zou ongetwijfeld ook trots geweest zijn bij de zestigste verjaardag van ‘zijn’ vereniging.
Sinds die vijftigste verjaardag trachten we vijfjaarlijks een groot accordeonweekend te organiseren. De voorbije edities waren telkens een groot succes. In 1996 was Eric Bouvelle de eerste internationale topaccordeonist die in de Essense Heuvelhal optrad. In 2001 volgde de virtuoos Alain Musichini met een knap orkest, en in 2006 de veelvoudige wereldkampioen Jèrôme Richard. Ook andere accordeonvirtuozen als Albert Hennebel en trots van de Noorderkempen Smeulders&Smeulders toonden het publiek hun kunnen. En in het kader van het Feest van de Folk mocht ook Snakes in Exile niet ontbreken.